Какво да търсите, когато купувате БИО храни

БИО продукти – могат да бъдат чипс, сладки, зеленчуци, плодове. БИО не винаги означава, че нещо е много здравословно или безкалорично. БИО не означава светлина. Но въпреки това си струва да изберете БИО храна – защото тези продукти не влизат в контакт с вещества и химикали, използвани в масовото отглеждане.

В магазините на рафтовете ще срещнем такива красиви лозунги като:

 • естествен,
 • органичен,
 • бабина рецепта,
 • на местния пазар,
 • директно от производителя,
 • домашна рецепта

Тези признаци – те не доказват, че продуктът е здравословен – обикновено това е маркетингов трик – подтикващ ни да купим този продукт.

И така – Какво да търсите, когато купувате БИО храна?

Какви сертификати потвърждават почтеността на продуктите – къде сме сигурни, че купуваме истинска био храна. Какво е БИО сертификат и какво ни дава той.

Сменете бялото със зелено – и ви очаква вечно здраве. Може да се напише роман за това как производителите на храни ни лъжат.

Суперхрани, голяма хранителна стойност на продукта, ценни минерали, източник на здраве, антиоксиданти и др. Но какво ще стане, ако тези продукти са пълни с химикали.

Всички характеристики, за които продавачите толкова нетърпеливо пишат, всъщност са средни характеристики на тези продукти, които биха се отглеждали в биосистемата – без никакви добавки и химикали.

Добавянето на химикали е не само нездравословни вещества, които могат да причинят заболяване, да намалят имунитета ни, но и да намалят хранителната стойност и минералите в тези храни.

На какво трябва да обърнете внимание, когато купувате БИО храна – която не само ще бъде празен слоган, но ще гарантира най-добрия избор и всички ценни за нас витамини и минерали.

Имаме само една планета, нямаме алтернатива да живеем другаде. Трябва да започнем да се грижим за нея – ето защо е толкова важно да избираме органични храни, които са полезни не само за нас, но и за цялата среда около нас.

Какво тогава е Екологично производство според регламент на Европейския парламент и Съвета на ЕС?

„Биологичното производство е цялостна система за управление на фермата и производството на храни, съчетаваща най-добрите практики за околната среда и климата, висока степен на биоразнообразие, опазване на природните ресурси и прилагане на високи стандарти за хуманно отношение към животните и културите. (…)

Следователно биологичното производство има двойна социална функция: от една страна, то предоставя биологични продукти на пазара в отговор на потребителското търсене, а от друга страна, то осигурява широко достъпни стоки, допринасящи за опазването на околната среда и хуманното отношение към животните, както и за развитието на селските райони.”

„РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2018/848 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 30 май 2018 г. относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти“

Екологичното производство на храни не позволява използването на химикали или пестициди. БИО храната е само:

1.    естествени скали,

2.   компост,

3.   тор,

4.   зелени торове,

5.   подходящи дати за сеитба,

6.   правила за естествени култури,

7.   минимална термична обработка,

8.   без използване на антиоксиданти (сярна киселина – плодовете без нея са по-малко привлекателни, но по-здравословни, калиев сорбиан).

И така, на какво се обръща внимание при закупуване на БИО храна:

Вижте дали съставът, посочен на опаковката, съдържа едно от следните:

1.    глутамат (натрий и повече),

2.   багрила,

3.   изкуствени аксесоари,

4.   антиоксиданти.

Ако сте намерили един или няколко от тези артикули – върнете ги на рафта – това не е БИО храна – въпреки че името “БИО” може да присъства.

В БИО продуктите – можете да се използват:

1.    мая,

2.   сода за хляб,

3.   млечна киселина,

4.   лимонена киселина,

5.   винена киселина.

BIO продуктите са не само име, но и редица условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да могат продуктите да получат такъв сертификат.

Какво да търсите, когато купувате БИО храна:

Проверете дали имат тези 3 важни подробности:

1.    логото на ЕС за биологични храни – т.нар. евролист, т.е. лист, съставен от бели звезди на зелен фон,

2.   номер на сертифициращия орган.

3.   обозначение на мястото, където се произвеждат суровините,

Продуктите Super Fudgio притежават следната маркировка

BIO EU

1.    Зелено листо

2.   PL-EKO-09

3.   Африкултура в ЕС / извън ЕС

Което означава, че са спазени всички БИО продуктови стандарти. Ограничителните разпоредби гарантират, че нашите продукти имат най-висока хранителна стойност, здравословни са за вас и околната среда – и са много вкусни.

Искате ли да ни проверите?

Отидете на уебсайта на сертифициращата компания – в нашия случай това е:

 • PL-EKO-09 Centrum Jakości AgroEko Sp. z o. o . (един от 13-те оторизирани субекти в Полша, които издават BIO сертификати)
 • Въведете Me Gust osp. z o. o. (включва Super Fudgio).

За да получите евролист – трябва да отговаряте на много изисквания по отношение не само на самия продукт, но и на начина на отглеждане и производство, транспорт и съхранение на продукта. След получаване на евролист – производителят се проверява няколко пъти в годината – дали спазва всички стандарти и правила, така че продуктът му да е подходящ за БИО.

Когато можете – изберете БИО продукти, защото:

 • избирате по-малка марка, специализирана в нишов продукт – например веган фъдж,
 • отглеждането, производството и преработката са етично съвместими.

И така, кои продукти ще изберете днес?

superfudgio.bg

СЛ ТРЕЙДИНГ ЕООД е официален дистрибутор за България на продуктите Super Fudgio. За нас е важно да спечелим Вашето доверие и да изградим дългосрочни отношения, базирани на коректност и професионална отговорност.

Адрес

България, 1505 София, ул. Митрополит Панарет 10, партер

Телефон

+359 886 644 601

Email

Регистрирай се & Запази

Вземи ексклузивни оферти, безплатна доставка & промоционални оферти.

  Моите желани продукти

  Продукт Име на продукта Цена Stock status
  No products added to the wishlist
  X