Може ли черният шоколад да ви помогне да отслабнете?

Благодарение на съдържанието на полезни съединения като полифеноли, флаваноли и катехини в черния шоколад, той често е приветстван като здравословна храна.

Всъщност той е свързан с редица ползи за здравето, включително подобрено здраве на сърцето, намалено възпаление и подобрена мозъчна функция.

Поради скорошния си статут на суперхрана, много хора също се чудят дали черният шоколад може да помогне за загуба на тегло.

Тази статия разглежда по-отблизо изследванията, за да определи дали черният шоколад може да ви помогне да отслабнете.

Потенциални ползи

Черният шоколад може да предложи няколко потенциални ползи, когато става въпрос за загуба на тегло.

Подобрява инсулиновата чувствителност

Някои изследвания показват, че тъмният шоколад може да помогне за подобряване на чувствителността на тялото ви към инсулин, хормонът, отговорен за преместването на захарта от кръвта ви в клетките, където може да се използва за енергия.

Това може да помогне за намаляване на нивата на инсулин в кръвта, което може да бъде свързано с повишена загуба на тегло и намалено съхранение на мазнини.

Въпреки че са необходими повече изследвания, някои малки проучвания също установиха, че черният шоколад може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар.

Това може да помогне за предотвратяване на пикове и сривове в нивата на кръвната захар, което може да доведе до симптоми като повишен глад.

Намалява глада и апетита

Проучванията показват, че тъмният шоколад може да намали апетита и да насърчи усещането за ситост, което може да помогне за загуба на тегло.

В едно проучване при 12 жени, помирисването и яденето на черен шоколад намалява апетита и намалява нивата на грелин, хормонът, който стимулира глада.

Друго малко проучване при 16 души сравнява ефектите на млечния шоколад и тъмния шоколад и установява, че участниците се чувстват по-малко гладни и по-сити и удовлетворени, след като ядат тъмен шоколад.

Освен това, те също са консумирали 17% по-малко калории при следващо хранене в сравнение с участниците, които са яли млечен шоколад.

По подобен начин проучване при 14 жени след менопауза показа, че консумацията на черен шоколад води до по-голямо намаляване на приема на храна в сравнение с консумацията на бял и млечен шоколад.

Все пак са необходими повече изследвания, за да се оцени как черният шоколад може да повлияе на апетита и приема на храна в сравнение с други храни.

Подобрява настроението

Няколко проучвания са установили, че тъмният шоколад може да повлияе положително на психичното здраве и настроението, което може да гарантира, че се чувствате най-добре, за да помогне за насърчаване на загуба на тегло.

Според едно проучване при 13 626 души, тези, които консумират по-големи количества тъмен шоколад, имат 57% по-ниски шансове да изпитат депресивни симптоми, отколкото тези, които не консумират редовно черен шоколад.

В друго малко проучване, яденето на 40 грама тъмен шоколад дневно намалява нивата на стрес при жени в продължение на 2 седмици.

Нещо повече, проучване при 72 възрастни показва, че консумацията на напитка с тъмен шоколад в продължение на 30 дни води до повишено чувство на самооценка на спокойствие и удовлетворение.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали потенциалните ползи за повишаване на настроението от черния шоколад могат да бъдат полезни за загуба на тегло.

Черният шоколад може да подпомогне загубата на тегло чрез няколко механизма, като подобряване на инсулиновата чувствителност, намаляване на глада и апетита и подобряване на настроението.

Важно е обаче да имате предвид, че черният шоколад също е с високо съдържание на калории и мазнини, а много разновидности съдържат големи количества добавена захар.

Поради тази причина е най-добре да изберете висококачествени продукти с ниско съдържание на добавена захар и поне 70% какао, както и да му се наслаждавате умерено като част от здравословна диета.

superfudgio.bg

СЛ ТРЕЙДИНГ ЕООД е официален дистрибутор за България на продуктите Super Fudgio. За нас е важно да спечелим Вашето доверие и да изградим дългосрочни отношения, базирани на коректност и професионална отговорност.

Адрес

България, 1505 София, ул. Митрополит Панарет 10, партер

Телефон

+359 886 644 601

Email

Регистрирай се & Запази

Вземи ексклузивни оферти, безплатна доставка & промоционални оферти.

    Моите желани продукти

    Продукт Име на продукта Цена Stock status
    No products added to the wishlist
    X