Подходящ ли е тъмният шоколад за кето диета?

Черният шоколад е сладко и вкусно лакомство. Освен това висококачественият черен шоколад е доста питателен.

В зависимост от съдържанието на какао, черният шоколад може да бъде богат източник на минерали и антиоксиданти и да съдържа прилично количество фибри.

Въпреки това, тъй като съдържа въглехидрати, може да се чудите дали може да се впише в кетогенната диета с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини.

Тази статия изследва дали черният шоколад може да се използва като част от здравословна кето диета.

Choco with dates

Какво е черен шоколад? 

Черният шоколад се получава чрез смесване на мазнини и захар с какао.

За разлика от млечния шоколад, тъмният шоколад се прави с малко или никакво сухо мляко и съдържа по-малко захар и повече какао.

Въпреки това, захарта обикновено се добавя към черния шоколад до известна степен, за да компенсира горчивината на какаото.

И все пак, не всеки черен шоколад е създаден еднакъв. Както процентното съдържание на какао, така и съдържанието на захар може да варира драстично в зависимост от марката.

Делът на какаото в крайния продукт определя колко черен или висококачествен е шоколадът.

Като основно правило висококачественият тъмен шоколад съдържа най-малко 70% какао, което често води до продукт с по-малко захар.

Висококачественият черен шоколад е особено богат на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти, открити в растителните храни.

Всъщност висококачественият черен шоколад съдържа повече флавоноиди, отколкото много други храни с високо съдържание на антиоксиданти като черен чай, червено вино и ябълки.

Поради богатото си съдържание на флавоноиди, висококачественият тъмен шоколад е свързан с различни ползи за здравето , като по-нисък риск от сърдечни заболявания и подобрена мозъчна функция.

Съдържание на въглехидрати в черен шоколад 

Повечето сладкиши и бонбони са с високо съдържание на въглехидрати и вероятно трябва да бъдат ограничени при кето диета.

Въпреки това, в сравнение с други видове шоколад и бонбони, висококачественият черен шоколад е с разумно по-ниско съдържание на въглехидрати.

В зависимост от марката, 1 унция (28 грама) 70–85% черен шоколад съдържа до 13 грама въглехидрати и 3 грама фибри, което означава, че има около 10 грама нетни въглехидрати.

Нетните въглехидрати се изчисляват чрез изваждане на неусвоимите въглехидрати от общото съдържание на въглехидрати.

Фибрите са вид въглехидрати, които тялото ви не усвоява напълно. Като такъв, той не се абсорбира напълно от тънките ви черва, както другите видове въглехидрати.

Ето защо повечето кето експерти препоръчват използването на нетни въглехидрати, когато изчислявате дневния си прием на въглехидрати.

Можете ли да се насладите на черен шоколад на кето диета? 

В зависимост от дневния ви лимит на въглехидрати , може да сте в състояние да се насладите на висококачествен черен шоколад в умерени количества.

Стандартната кетогенна диета обикновено включва ограничаване на приема на въглехидрати само до 5% от дневния прием на калории.

Например, при диета с 2000 калории, бихте ограничили приема на въглехидрати до около 25 грама въглехидрати на ден.

Това означава, че 1 унция (28 грама) висококачествен черен шоколад ще допринесе за приблизително 40% от общия ви дневен прием на въглехидрати.

Дали черният шоколад се вписва в кето диета до голяма степен зависи от това какво друго консумирате през деня.

Ако искате да се насладите на черен шоколад на кето диета, помислете за ограничаване на други храни с високо съдържание на въглехидрати, за да сте сигурни, че няма да превишите дневния си лимит на въглехидрати.

Освен това е важно да изберете висококачествен тъмен шоколад, който съдържа най-малко 70% какаови вещества.

Тъмният шоколад с по-малко от 70% какао вероятно съдържа по-високо съдържание на въглехидрати и може да е трудно да се впише, без да превишите количеството въглехидрати.

В крайна сметка контролът на порциите е ключов. Докато 1 унция (28 грама) висококачествен тъмен шоколад може да се впише в кето диета, по-голямата порция вероятно ще надхвърли лимита ви.

Въпреки че черният шоколад е сладко лакомство, той е с относително ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с други видове шоколад и бонбони.

Докато внимателно следите размера на порцията си, може да успеете да включите черния шоколад в кето диета .

Въпреки това, не забравяйте да изберете висококачествен тъмен шоколад, който съдържа най-малко 70% какао, за да останете в рамките на дневния си диапазон на въглехидрати.

superfudgio.bg

СЛ ТРЕЙДИНГ ЕООД е официален дистрибутор за България на продуктите Super Fudgio. За нас е важно да спечелим Вашето доверие и да изградим дългосрочни отношения, базирани на коректност и професионална отговорност.

Адрес

България, 1505 София, ул. Митрополит Панарет 10, партер

Телефон

+359 886 644 601

Email

Регистрирай се & Запази

Вземи ексклузивни оферти, безплатна доставка & промоционални оферти.

    Моите желани продукти

      No products added to the wishlist

    X